Скай клуб CONDOR

 
ПРОДУКТИ
 

 

ЗА НАС

 
Основан през месец септември 1993г. от братята Северин и Пламен Акерски, клубът дава началото на парапланеризма в Шуменския регион.
През ноември 1993г. се извършва първият полет с парапланер от Шуменското плато.
На 15.05.1994г. се извършва първото излитане и кацане на Шуменското плато с парапланер от Северин Акерски (Хаджията). Това е и първото излитане и кацане от и на платото на летателен апарат.
През 1994г. е обучен най-малкия парапланерист в България - Северин Пламенов Акерски (тогава 13 год. и племенник на Хаджията). Извършва 29 полета.
През Септември 1994г. се провежда Първото межд. състезание за "Купата на скай клуб КОНДОР", като традицията продължава ежегодно до 2000г. включително.
Със своя релеф, Шуменското плато създава отлични условия за склоново реене и планиращи полети, а изградените от двамата братя специални стартови площадки (сливащи се с релефа), улесняват до максимум пилотите при излитане. До всяка площадка може да се стигне с автомобил по асфалтов път, което е едно голямо благо за “по-изморените” ;-) пилоти.
През 1999г. платото бе посетено от комисия на “Пара контрол - Мюнхен”, която даде ОТЛИЧНА оценка на площадките, характеризиращи се с удобство и безопасност за пилотите.
Равнинният терен на областта е характерен със своята термична активност, даваща възможност за набиране на добра височина и извършване на дълги прелети. Този район се характеризира с най-добрите условия за безмоторно летене на Балканския п-ов. Достиганите височини с парапланер над 3000м и прелетени дистанции над 300км, са красноречив пример за прекрасните условия за летене в този край.
Организираните и проведени от клуба ежегодни състезания, дадоха възможност на много пилоти от различни краища на страната да се запознаят с природните условия за летене в региона.
От 1994г. до сега, Шумен е посетен от парапланеристи от Сърбия, Босна, Унгария, Австрия, Словения, Полша, Англия, Германия, Русия, Румъния, Белгия, Швеция, Швейцария, Канада, Италия, Франция, Австралия, Гърция, Украйна, Австрия, Турция и др.
За 26 годишната си история, в клуба са обучени десетки парапланеристи от различни краища на България.

Скай клуб "КОНДОР"
Шумен


GPS: N 43° 16,729'
E 26° 55,740'


GSM: 0899 300 280
Тел. 054 982 311

paragliding@dir.bg

Severin
Хаджи Северин Акерски

Пламен Акерски
Пламен Акерски

| | | |